2310 239777 [email protected]

Ακουστικά Βαρηκοΐας – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

από | Ιούν 1, 2022

Όταν ένα άτομο με Βαρηκοΐα αποφασίσει να βάλει Ακουστικά Βαρηκοΐας έχει τις εξής απορίες. Τι μάρκα ακουστικών βαρηκοΐας να πάρω; Να πάρω ψείρες; Τι τιμές έχουν; Να αγοράσω από skroutz; Θα μπορέσω να βρω με δόσεις; Που θα διαβάσω κριτικές για ακουστικά βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας πωλούνται σε ειδικά καταστήματα με συγκεκριμένες δομές και κατάλληλο εξοπλισμό. Είναι πολύ σημαντικό όμως ο άνθρωπος που θα αναλάβει ολοκληρωτικά την εφαρμογή ενός ακουστικού να είναι πιστοποιημένος ακοοπροσθετιστής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει επίσημη εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στην επιλογή, την εφαρμογή και στη ρύθμιση των ακουστικών.

Θα πρέπει επίσης να διαθέτει εξειδικευμένο εργαστήριο προκειμένου να μπορεί να αναβαθμίζει περιοδικά το ακουστικό σας και να αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον καλό ακοοπροσθετιστή, είναι καλή ιδέα να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας συστήσει κάποιον.

Διαβάστε όλο το άρθρο για να μάθετε όλο όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ακουστικά βαρηκοΐας.

Ακοή

Ακοή
Μειωμένη Ακοή από το ένα αυτί

Η ακοή είναι μια από τις πιο σημαντικές αισθήσεις.

Ο άνθρωπος μπορεί να απολαύσει τους ήχους της ζωής να επικοινωνεί να κοινωνικοποιηθεί να εργαστεί, να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον δηλαδή να ζήσει.

Με τον όρο μειωμένη ακοή (βαρηκοΐα) εννοούμε την απώλεια της ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά.

Η βαρηκοΐα χωρίζεται στου ακόλουθους τύπους:

 • Νευροαισθητήριος: Προκαλείται από βλάβη στο ακουστικό νεύρο με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή και ολοκληρωμένη μεταφορά των πληροφοριών που αφορούν την ένταση και τη συχνότητα των ήχων. Ο τύπος αυτός της βαρηκοΐας συνήθως χαρακτηρίζεται από προοδευτική δυσκολία στην κατανόησης της ομιλίας.
 • Αγωγιμότητας: Προκαλείται από κάποιο μηχανικό πρόβλημα στο έξω ή το μέσο ους.
 • Μικτή: Αποτελεί συνδυασμό των δύο προηγούμενων τύπων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ατόμου με Βαρηκοΐα;

 • Δυσκολία στο να συμμετέχει το άτομο στις καθημερινές συζητήσεις.
 • Ακούει ότι του μιλάνε, αλλά δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς του λένε.
 • Αύξηση στην έντασης της τηλεόρασης.
 • Ζητάει να επαναλαμβάνουν.
 • Αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές.
 • Έχει αίσθημα κόπωσης λόγω της συνεχούς προσπάθειας να ακούσει.
 • Δυσκολία στην επικοινωνία με τους γύρω του ιδιαίτερα σε θορυβώδη περιβάλλοντα.
 • Εμβοές, δηλαδή σφύριγμα ή βουητό στα αυτιά.

Σε άτομα μεγάλης ηλικίας η βαρηκοΐα ονομάζεται πρεσβυακουσία και παρατηρούμε δυσκολία στο να ακούσουν τους ήχους υψηλής συχνότητας, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο το κουδούνι της πόρτας ή το κελάηδημα των πουλιών.

Ακοόγραμμα

Ακοόγραμμα ακουστικά βαρηκοΐας

Το ακοόγραμμα αποτελεί την οπτική απεικόνιση της ακοής, με τη μορφή ενός διαγράμματος. Με το ακοόγραμμα μετράμε την χαμηλότερη ένταση κατά την οποία ο ασθενής ανταποκρίνεται σε έναν ηχητικό τόνο.

Η εξέταση γίνεται σε ένα ηχομονωμένο θάλαμο με την χρήση ακουστικών κεφαλής και με ένα μπουτόν το οποίο πατάει ο εξεταζόμενος όταν ακούει έστω και λίγο κάποιο τόνο. Αυτός ο τόνος αποτυπώνεται σε όλες τις συχνότητες και έτσι σχηματίζουμε την καμπύλη της απώλειας ακοής.

Τα επίπεδα της βαρηκοΐας διαμορφώνονται ως εξής:

 • 15-30 dB HL- ελαφριά (mild) /Μικρή απώλεια ακοής.
  Συνήθως ο βαρήκοος δεν ακούει τους απαλούς ήχους στο περιβάλλον και την χαμηλόφωνη ομιλία.
 • 31-50 dB HL- μέτρια (moderate) /Μεσαία απώλεια ακοής.
  Συνήθως, ο βαρήκοος για να επικοινωνήσει χρειάζεται από τον συνομιλητή αρκετή ένταση
 • 51-80 dB HL=-σοβαρή (severe) / Μεγάλη απώλεια ακοής.
  Η επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται από τον συνομιλητή να μιλάει πολύ δυνατά.
 • 81-100 dB HL= πολύ σοβαρή (profound) /Υπολειμματική ακοη.
  Η επικοινωνία είναι σχεδόν αδύνατη και συνήθως τα άτομα αυτά επικοινωνούν με χειλεανάγνωση ή νοηματική.
 • 100 dB HL+ = κώφωση (total deafness).
  Τα ακουστικά Βαρηκοΐας πλέον μπορούν να καλύψουν ακόμα και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις βαρηκοΐας ενισχύοντας των συχνοτήτων και συμπληρώνοντας την απώλεια μέχρι να φτάσουμε σε φυσιολογικό επίπεδο ακοής.

Ακουστικά βαρηκοΐας τελευταίας γενιάς

Ακουστικά βαρηκοΐας τελευταίας γενιάς

Καθώς οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις αλλάζουν τα περισσότερα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν δυνατότητα εξατομικευμένης ρύθμισης, η οποία τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο συχνοτήτων για την επεξεργασία του ήχου.

Καταγράφοντας το περιβάλλον, τα ακουστικά βαρηκοΐας μιμούνται τον τρόπο που ο εγκέφαλός θα άκουγε τον ήχο εάν η ακοή δεν ήταν μειωμένη.

Τα περισσότερα από τα ακουστικά βαρηκοΐας αυτής της γενιάς δουλεύουν πάνω στις εξής καινοτομίες:

 • Δυναμική ακύρωση θορύβου (Dynamic Noise Cancellation).
  Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με απώλεια ακοής είναι η κατανόηση του θορύβου στο παρασκήνιο. Τώρα η δειγματοληψία ήχου και η μείωση του θορύβου, λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, επιτρέποντας την ομιλία να βγει από το θόρυβο, παρέχοντας ακοή υψηλής ευκρίνειας.
 • Αισθητήρας κίνησης (Motion Sensor Hearing).
  Σε συνδυασμό με τη δυναμική ακύρωση θορύβου, ο αισθητήρας είναι σε θέση να εντοπίσει την πηγή του ήχου εάν κινείστε, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί το περιβάλλον για να εστιάσει στο σήμα ομιλίας. Τα μικρόφωνα προσαρμόζονται για να διατηρούν το κυρίαρχο σήμα ομιλίας ως σημείο εστίασης, επιτρέποντάς σας να συνεχίσετε τη συνομιλία σας.
 • Ενισχυτής ομιλίας (Speech Enhancer).
  Αυτό το νέο χαρακτηριστικό έχει σχεδιαστεί για να ενισχύει τις πιο απαλές ακουστικές ενδείξεις ομιλίας, χωρίς να αυξάνει τη συνολική ένταση του ακουστικού βαρηκοΐας ή να αλλάζει το συνολικό ηχητικό τοπίο.
 • Γεννήτρια συχνοτήτων (κάλυψης εμβοών).
  Τα πιο εξελιγμένα ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν σύστημα κάλυψης εμβοών. Έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν ήχους σε διαφορετικές συχνότητες ανάλογα με την ανάγκη του ασθενή, ώστε να καλύψουν τον ενοχλητικό θόρυβο. Μελέτες καταλήγουν στο ότι ακόμα και με την κλασική διαδικασία ενίσχυσης της ακοής μπορεί να ελαχιστοποιηθούν οι εμβοές με την προϋπόθεση όμως ότι υπάρχει βαρηκοΐα.
 • Μείωση θορύβου ανέμου.
  Η μείωση του θορύβου του ανέμου μπορεί να κάνει τη διαφορά για όσους περνούν χρόνο απολαμβάνοντας την ύπαιθρο, για αθλητές, όπως και για επαγγελματίες οδηγούς. Η λειτουργία αυτή ανιχνεύει την επίδραση του ανέμου στα μικρόφωνα του ακουστικού βαρηκοΐας και αποφεύγει ή μειώνει την ενίσχυσή του.
 • Καταγραφή δεδομένων.
  Η καταγραφή δεδομένων είναι μια δυνατότητα που αποθηκεύει δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον ακρόασης στο οποίο γίνεται χρήση του ακουστικού. Η συσκευή συλλέγει τις προτιμήσεις του χρήστη στα προγράμματα στα επίπεδα έντασης του ήχου και σε άλλες λειτουργίες. Στις πληροφορίες έχει πρόσβαση ο επαγγελματίας ακοής όταν επιστρέψετε για ένα επόμενο ραντεβού. Ο ακοοπροθετιστής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσει περαιτέρω την εφαρμογή του ακουστικού σας.

Ψηφιακά Ακουστικά Βαρηκοΐας

Ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει παγιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα η επεξεργασία και η ενίσχυση των ήχων που επεξεργάζονται να γίνεται αυτόματα (χωρίς χειροκίνητες διαδικασίες) και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (δέκατα του δευτερολέπτου) με την χρήση ψηφιακών κυκλωμάτων που ονομάζονται μικροϋπολογιστές (microprocessors).

Τα ψηφιακά ακουστικά προσφέρουν:

 • Υψηλή ποιότητα και πιστότητα ήχου και φωνής χωρίς παραμόρφωση και παράσιτα.
 • Άριστη διακριτική ικανότητα με αυτόματο διαχωρισμό της ομιλίας από τον θόρυβο του περιβάλλοντος.
 • Φυσικό και ξεκούραστο ήχο.
 • Αυτόματη ρύθμιση της έντασης του ήχου.
 • Εντοπισμός της κατεύθυνσης του ήχου.
 • Αυτόματη περιβαλλοντική προσαρμογή.
 • Μηδενισμό της ηχητικής ανάδρασης (feedback).
 • Συνδεσιμότητες bluetooth.
 • Βελτιωμένη αισθητική.
 • Αυτόματη επιλογή Προγραμμάτων.

Τύποι Ακουστικών Βαρηκοΐας

Τύποι ακουστικών βαρηκοΐας
 • Ενδωτιαία ακουστικά βαρηκοΐαςΕνδοκαναλικά ακουστικά βαρηκοΐας (ψείρες).
  Τα Ενδωτιαία – Ενδωκαναλικά ακουστικά (ψείρες) τοποθετούνται αποκλειστικά στον ακουστικό πόρο του χρήστη. Χρησιμοποιούμε το αποτύπωμα του πόρου και φτιάχνουμε κελύφη από ακρυλικό, αντί αλλεργικό υλικό ώστε να καταφέρουμε σωστή εφαρμογή και την καλύτερη δυνατή απόδοση του ακουστικού. Ανάλογα με την μορφή της βαρηκοΐας και την μορφολογία του ακουστικού πόρου, έχουμε το τελικό σχήμα και μέγεθός τους.

  Τα ακουστικά αυτής της κατηγορίας εφαρμόζονται συνήθως σε περιπτώσεις όπου η βαρηκοΐα χαρακτηρίζεται μικρού προς μεσαίου βαθμού.

  Υπάρχουν όμως και τεχνολογικές κατηγορίες που αφορούν το πόσο καλά το βοήθημα μπορεί να επεξεργαστεί το ηχητικό περιβάλλον.
  Premium: η κορυφαία σειρά με 20 κανάλια και 7 αυτόματα προγράμματα.
  Advance : με 16 κανάλια και 4 αυτόματα προγράμματα.
  Standard : με 12 κανάλια και 3 αυτόματα προγράμματα.
  Essential : με 8 κανάλια και 2 αυτόματα προγράμματα.
 • Οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας
  Τα οπισθωτιαία ακουστικά τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού και ο ενισχυμένος ήχος μεταφέρεται μέσω διάφανου σωλήνα σιλικόνης μέσα στον ακουστικό πόρο. Η εφαρμογή γίνεται με εξατομικευμένο εκμαγείο, το οποίο εφαρμόζει τέλεια. Το μέγεθος τους είναι τέτοιο που διευκολύνει την χρήσης ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ίσως να αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ή δυσλειτουργία των δακτύλων Τα οπισθωτιαία ακουστικά βαρηκοΐας είναι διαθέσιμα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σε διάφορα μεγέθη.

  Διαθέτουν δύο μικρόφωνα, αυτόματα προγράμματα διαχείρισης του περιβάλλοντα ήχου, είναι επαναφορτιζόμενα ,έχουν φίλτρα προστασίας από υγρασία και σκόνη, και διαθέτουν Bluetooth συνδεσιμότητες.

  Υπάρχουν επίσης και εδώ οι τεχνολογικές κατηγορίες που αφορούν το πόσο καλά το βοήθημα μπορεί να επεξεργαστεί το ηχητικό περιβάλλον.
  Premium: 20 κανάλια και 7 αυτόματα προγράμματα.
  Advance: με 16 κανάλια και 4 αυτόματα προγράμματα.
  Standard: με 12 κανάλια και 3 αυτόματα προγράμματα.
  Essential: με 8 κανάλια και 2 αυτόματα προγράμματα.
 • RIC Receiver In the Canal
  Τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο, ενώ στον ακουστικό πόρο καταλήγει ένα μεγάφωνο (receiver) είτε με ειδική θηλή, είτε με εξατομικευμένο εκμαγείο. Τα οπισθωτιαία ακουστικά τύπου RIC αποτελούν τη νέα τάση στην αγορά των ακουστικών βαρηκοΐας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς συνδυάζουν τη διακριτικότητα των ενδωτιαίων και το πλήθος των τεχνολογιών που προσφέρουν τα οπισθωτιαία.

  Τα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν είναι τα διπλά μικρόφωνα που διαθέτουν, τα οποία προσαρμόζονται στο περιβάλλον που βρίσκεται ο χρήστης και επικεντρώνονται στην ομιλία. Τα RIC ακουστικά δουλεύουν είτε με μπαταρία είτε είναι επαναφορτιζόμενα. Έχουν ενσωματωμένη τεχνολογία Bluetooth, ώστε να συνδέονται εύκολα με το κινητό σας, τον υπολογιστή σας ή την τηλεόρασή σας.

  Βλέπουμε οι τεχνολογικές κατηγορίες που αφορούν το πόσο καλά το βοήθημα μπορεί να επεξεργαστεί το ηχητικό περιβάλλον.
  Premium: με 20 κανάλια και 7 αυτόματα προγράμματα.
  Advance: με 16 κανάλια και 4 αυτόματα προγράμματα.
  Standard: με 12 κανάλια και 3 αυτόματα προγράμματα.
  Essential: με 8 κανάλια και 2 αυτόματα προγράμματα.

Μονόπλευρη ή Αμφίπλευρη Εφαρμογή Ακουστικών

Μονόπλευρη - Αμφίπλευρη εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας

Η επιλογή του να γίνει εφαρμογή ενός ή δύο ακουστικών βαρηκοΐας εξαρτάται κατά βάση από το ακοόγραμμα που θέλουμε να καλύψουμε.

Αρχικά ελέγχουμε την πτώση του κάθε αυτιού, το ιστορικό ασθενειών, την ανατομία του ακουστικού πόρου και στη συνέχεια λαμβάνουμε υπόψιν παράγοντες της προσωπικότητας του ατόμου και των καθημερινών του αναγκών, στους οποίους θα βασιστούμε.

Τα περιβάλλοντα που βρισκόμαστε διαφέρουν όσον αφορά τα ηχητικά ερεθίσματα. Για το λόγο αυτό συμβαίνει το βαρήκοο άτομο με την χρήση ενός ακουστικού να μην διακρίνει τον συνομιλητή σε ένα <<δύσκολο >> ηχητικά περιβάλλον (θόρυβος) ή όταν υπάρχουν πολλοί συνομιλητές γύρω του.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ενισχύεται το άλλο αυτί (όταν υπάρχει βαρηκοΐα) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εντοπισμός της κατεύθυνσης του ήχου και να μην επιτυγχάνουμε τελικά στερεοφωνικό ήχο, όπως η πραγματική λειτουργία του αυτιού. Προσεγγίζουμε την φυσιολογική ακοή δηλαδή την καλύτερη επεξεργασία του ήχου και από τα δύο αυτιά ώστε να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό εντοπισμό της κατευθυντικότητας, την διάκριση και την κατανόηση της ομιλίας. Συγχρόνως επιλέγουμε χαμηλότερη ρύθμιση στην ακουστική ενίσχυση και στην ηχητική πίεση του ακουστικού με αποτέλεσμα να έχουμε πιο ήπιο και μαλακό αποτέλεσμα.

Στις περιπτώσεις της παιδικής βαρηκοΐας εφαρμόζονται πάντοτε δύο (2) ακουστικά ώστε να εξασφαλίσουμε την πλησιέστερη προσέγγιση του ηχητικού περιβάλλοντος σε σχέση με την ανάπτυξη του λόγου .

Η τιμή ενός ακουστικού βαρηκοΐας

Ακουστικλα βαρηκοΐας τιμή

Οι τιμές των ακουστικών βαρηκοΐας είναι κάτι που απασχολεί τους περισσότερους εν δυνάμει χρήστες.

Το θέμα, βέβαια, είναι ότι οι τιμές αυτές δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένες πριν εξετάσουμε κάποιους παράγοντες που τις επηρεάζουν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Ο τύπος του ακουστικού.
 • Το επίπεδο δειγματοληψίας των ήχων που πρόκειται να διαχειριστεί το βοήθημα.
 • Ο τρόπος επεξεργασίας των εισερχόμενων συχνοτήτων.
 • Το εύρος κάλυψης της βαρηκοΐας.
 • Η αυτόματη επιλογή προγραμμάτων λειτουργίας σε σχέση με το περιβάλλον.
 • Η δυνατότητα πολλαπλών συνδέσεων με εξωτερικές συσκευές.
 • Η δυνατότητα φόρτισης.

Επίσης η ηλικία του, οι δεξιότητες του ασθενή, οι εξατομικευμένες ανάγκες του, οι ιδιαιτερότητες της εργασίας του αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες που είναι πιθανό να προκύψουν από την μοναδικότητα του κάθε ατόμου.

Κατ’ επέκταση η σωστή επιλογή ακουστικών βαρηκοΐας είναι μια σύνθετη διαδικασία και όχι απλά η αγορά ενός προϊόντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή (ΕΟΠΥΥ) επιδοτεί την αγορά ακουστικού βαρηκοΐας με 450€.

Εμβοές

Εμβοές και Απώλεια Ακοής

Εμβοές και Απώλεια Ακοής

Ονομάζουμε το θόρυβο που ακούει κανείς στο αυτί του χωρίς όμως στην πραγματικότητα να υπάρχει κάποια πηγή ήχου. Ο θόρυβος αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο ως προς την χροιά ή την ένταση του και μοιάζει με σφύριγμα ή φύσημα.

Είναι δυνατόν να είναι συνεχείς ή διαλείπουσες, σταθερές ή παλμικές, ενώ ποικίλλουν σε ρυθμό και ένταση και μπορεί να εντοπιστούν στο ένα η και τα δύο αυτιά.

Υπάρχουν δύο τύποι εμβοών:

 • Υποκειμενικές Εμβοές.
  Οι ήχοι γίνονται αντιληπτοί μόνο από τον ασθενή. Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο εμβοών οι οποίες μπορεί να προκληθούν εξαιτίας κάποιου προβλήματος στο έξω, το μέσου ή το έσω ους,
 • Αντικειμενικές Εμβοές.
  Πρόκειται για ήχους που μπορεί να ακούσει και ο γιατρός κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Πρόκειται για πιο σπάνιο τύπο εμβοών.

Στη διάρκεια της ημέρας οι εμβοές δεν είναι ιδιαίτερα αντιληπτές, καθώς ο θόρυβος του περιβάλλοντος τις καλύπτει. Το βράδυ όμως που το περιβάλλον είναι ήσυχο, γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικές και συχνά ανυπόφορες.

Οι αιτίες στις οποίες οφείλονται οι εμβοές:

 • Βαρηκοΐα λόγω ηλικίας(πρεσβυακουσία).
 • Έκθεση σε μεγάλης έντασης θορύβους.
 • Συγκέντρωση κυψελίδας (κερί) στο αυτί.
 • Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας.
 • Σύνδρομο Meniere.
 • Ωτοσκλήρυνση.
 • Άλλες παθήσεις.
 • Κατανάλωση αλκοόλ.
 • κάπνισμα.
 • Λήψη καφεΐνης.
 • Άγχος και η κόπωση.
 • Υπερβολική χρήση αλατιού.

Η εφαρμογή ακουστικού βαρηκοΐας που διαθέτει προγράμματα διαχείρισης εμβοών, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες βελτιώνοντας αρκετά την κατάσταση και υποστηρίζοντας αποτελεσματικά την θεραπεία που θα υποδείξει ο ΩΡΛ ιατρός.

Τα προγράμματα αυτά, παρέχουν ένα χαλαρωτικό ηχητικό υπόβαθρο που αντισταθμίζει τους θορύβους των εμβοών και απαλλάσσει τους χρήστες από τις δυσάρεστες επιδράσεις τους. Οι εξειδικευμένοι ακοοπροθετιστές μας έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση των εμβοών για να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση αναλόγως της περίπτωσης.

Οι εμβοές είναι μία παθολογική κατάσταση η οποία μπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας του ανησυχία και εκνευρισμό. Η έγκαιρη αξιολόγηση του προβλήματος από τον εξειδικευμένο ΩΡΛ είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Θόρυβος: Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Θόρυβος και Απώλεια Ακοής

Οι δυνατοί ήχοι ή η υπερβολική έκθεση στο θόρυβο οποιαδήποτε διάρκειας (μικρής ή μεγάλης) οδηγεί σε προσωρινή απώλεια ακοής ή εμβοές.

Όταν η έκθεση είναι πολύ δυνατή (πάνω από τα ασφαλή όρια), μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των αισθητηρίων κυττάρων, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής. Επιπλέον, η παρατεταμένη και συνεχής έκθεση θα προκαλέσει προοδευτική μείωση ακοής, επηρεάζοντας τελικά την κατανόηση της ομιλίας που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου.

Στην καθημερινή μας ζωή όλοι εκτιθέμεθα σε διαφορετικούς τύπους ήχων που μπορούν να θεωρηθούν ως «θόρυβος», ακόμα κι αν δεν τον παρατηρούμε πραγματικά. Στο σχολείο ή στη δουλειά, στην κίνηση, στο κούρεμα του γκαζόν – ή ακόμα και στο άκουσμα του σκύλου του γείτονα – υπάρχει θόρυβος παντού γύρω μας. Όλα εξαρτώνται από το επίπεδο θορύβου, αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να προβλεφθεί. Έτσι, γενικά ο δυνατός θόρυβος μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε επαγγελματικό, ψυχαγωγικό και περιβαλλοντικό θόρυβο.

Οποιοσδήποτε τύπος ηχητικής έκθεσης πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, είτε σχετίζεται με την εργασία είτε τον ελεύθερο χρόνο, στις περισσότερες περιπτώσεις αναμένεται να προκαλέσει βλάβη στην ακοή. Γενικά, οι ήχοι έως και 85 dBA θεωρούνται ασφαλείς για τον άνθρωπο. Μέσα σε αυτό το όριο, είναι απίθανο να προκληθούν προβλήματα ακοής.

Οι ωτοασπίδες υψηλής ποιότητας προστασίας ακοής ακυρώνουν τον θόρυβο και τον δυνατό ήχο, ώστε να έχουμε μια καλή επικοινωνία και να αντιλαμβανόμαστε το ηχητικό περιβάλλον. Προστατεύουμε την ακοή μας αερίζοντας το αυτί και αφήνοντας το να αναπνεύσει για να αποφευχθεί η συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας.

Επίσης διατίθενται ειδικές ωτοασπίδες για παιδιά και ενήλικες, από σιλικόνη ιδανικές για προστασία από το νερό και το θόρυβο. Κάθε ωτοασπίδα είναι μοναδική, αφού κατασκευάζεται παίρνοντας το αποτύπωμα του ακουστικού σας πόρου, στοχεύοντας στην τέλεια εφαρμογή.

Παιδική βαρηκοΐα. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Παιδική βαρηκοΐα

Η βαρηκοΐα σε παιδιά αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές διαταραχές που μπορεί να εμφανιστεί μετά τη γέννηση του.

Η παιδική βαρηκοΐα μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη.

Προγεννητικά αίτια βαρηκοΐας θεωρούνται:

 • οι παθήσεις της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη
 • οι λοιμώξεις
 • τα ωτοτοξικά φάρμακα

Περ γεννητικά αίτια βαρηκοΐας θεωρούνται:

 • η πρόωρη γέννηση
 • το χαμηλό βάρος του βρέφους
 • η υποξία
 • ο ίκτερος
 • οι λοιμώξεις

Μεταγεννητικά αίτια βαρηκοΐας:

 • οι λοιμώξεις
 • οι ωτίτιδες
 • οι κακώσεις
 • το βύσμα (κυψελίδα) στο αυτί

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται μέχρι τον 3ο μήνα της ζωής του παιδιού ώστε να αρχίσει η παρέμβαση. Αν η μειωμένη ακοή στα παιδιά δεν διαγνωστεί μέχρι την ηλικία των 2 ετών τότε διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του λόγου. Η μείωση της ακουστικής ικανότητας του παιδιού επηρεάζει επίσης την επικοινωνία και τη γνωστική εξέλιξη του. Όσο μεγαλύτερη είναι η βαρηκοΐα ενός παιδιού, τόσο μεγαλύτερη είναι η αδυναμία του να κατανοήσει το περιβάλλον, με συνέπεια να μην προάγεται η κοινωνική και μαθησιακή του εξέλιξη.

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου δεν ακούει;
Στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου το παιδί μέχρι τον 1ο χρόνο της ζωής του σχηματίζει 2-3 λέξεις με νόημα και οι λέξεις αυξάνονται σταδιακά. Στο 2ο χρόνο μπορεί να τοποθετεί με 2-3 λέξεις μαζί σαν μια μικρή πρόταση και από 2 έως 5 ετών έχει αναπτύξει λεξιλόγιο 250 λέξεων με δημιουργία προτάσεων. Στο ενδεχόμενο που υπάρχει μεγάλη απόκλιση από την παραπάνω αναφορά συνιστάται έλεγχος ακοής.

Επίσης όταν το παιδί δεν αντιδρά όταν φωνάζετε το όνομά του, όταν υπάρχει στο περιβάλλον του θόρυβος ικανός να του τραβήξει την προσοχή αλλά αυτό δεν γίνεται ή ακόμα όταν δεν προσπαθεί να μιμηθεί τους ήχους της φωνής σας τότε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας.

Η διάγνωση:
Για την ανίχνευσης της βαρηκοΐας νεογνών ο ιατρος ωρλ βασίζεται κυρίως στις ωτοακουστικές εκπομπές (ΟΑΕ) και στα αυτόματα προκλητά δυναμικά εγκεφαλικού στελέχους (ΑΒR), που αποτελούν μεθόδους μη επεμβατικές και ασφαλείς για τη διάγνωση της βαρηκοΐας.

Μονόπλευρη βαρηκοΐα σε παιδιά

Μονόπλευρη βαρηκοΐα

Πρόκειται για την κατάσταση στην οποία το ένα αυτί του παιδιού είναι βαρήκοο και το άλλο φυσιολογικό.

Η δυσκολία στη διάγνωση είναι ότι το παιδί φαίνεται να ακούει καλά και να ανταποκρίνεται στους ήχους, μια και ακούει από το υγιές αυτί. Όταν όμως βρεθεί σε πιο πολύπλοκο περιβάλλον όπου οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, όπως μέσα σε μια τάξη, αναγκάζεται να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να κατανοήσει να συγκεντρωθεί.Αυτό οδηγεί συχνά σε λανθασμένη διάγνωση του προβλήματος μια και τα παιδιά αυτά χαρακτηρίζονται ως παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Ο προληπτικός έλεγχος της ακοής στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του παιδιού συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της μονόπλευρης βαρηκοΐας.