Τα αυτιά μας είναι όργανα που λαμβάνουν σήματα από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Τα αυτιά μας είναι όργανα που λαμβάνουν σήματα από διαφορετικές κατευθύνσεις.
Μέσα από σύνθετες διεργασίες (ακουστικό κανάλι, τύμπανο, κοχλίας, ακουστικό νεύρο) τα σήματα αυτά επεξεργάζονται και στέλνονται στον εγκέφαλο για ερμηνεία.
Το σίγουρο είναι ,ότι για να ακούμε καλά πρέπει και τα δύο μας αυτιά να είναι πλήρως λειτουργικά.
Tι συμβαίνει όμως όταν αυτό δεν ισχύει?
Βαρηκοΐα είναι η δυσλειτουργία της ακοής. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες με μεγαλύτερη συχνότητα στους ηλικιωμένους.
Διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
Η τεχνολογία μπορεί πλέον να δώσει τη λύση στις περισσότερες περιπτώσεις απώλειας ακοής. Τα νέας γενιάς “state of the art” ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του τρόπου ζωής του χρήστη και να βελτιώσουν σε θεαματικό βαθμό την ποιότητα ζωής του. Οι άνθρωποι με βαρηκοΐα που τα χρησιμοποιούν μπορούν ξανά να επικοινωνήσουν άνετα και να συμμετέχουν ενεργά
σε κάθε δραστηριότητα.
Το κέντρο ακοής του εγκεφάλου βασίζεται σε δύο ανεξάρτητα μικρόφωνα, τα αυτιά μας.
Όταν λειτουργεί το ένα από τα δυο υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό της διεύθυνσης, του ήχου. Για αυτό συχνά σε θορυβώδες περιβάλλον , υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας μια και το ακουστικό ερέθισμα δεν επεξεργάζεται ισορροπημένα.
Με δυο αυτιά, επιτυγχάνουμε ακρόαση με λιγότερη προσπάθεια ,πιο ευχάριστη και συγχρόνως με καλύτερη διευκρίνιση της ομιλίας στο θόρυβο.
Σε άτομα όπου έχει διαγνωστεί βαρηκοΐα και στα δυο αυτιά, η εφαρμογή δύο ακουστικών είναι η λύση για την απόλυτη αποκατάσταση της ακοής.
Το αποτέλεσμα;
Περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Εμβοή ονομάζουμε το θόρυβο που ακούει κανείς στο αυτί του χωρίς όμως στην πραγματικότητα να υπάρχει κάποια πηγή ήχου. Ο θόρυβος αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο ως προς την χροιά ή την ένταση του και μοιάζει με σφύριγμα ή φύσημα .
Στη διάρκεια της ημέρας οι εμβοές δεν είναι ιδιαίτερα αντιληπτές,
καθώς ο θόρυβος του περιβάλλοντος τις καλύπτει. Το βράδυ όμως που το περιβάλλον είναι ήσυχο, γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικές και συχνά ανυπόφορες. Η εφαρμογή ακουστικού που διαθέτει προγράμματα διαχείρισης εμβοών, μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες βελτιώνοντας αρκετά την κατάσταση και υποστηρίζοντας αποτελεσματικά την θεραπεία που θα υποδείξει ο ΩΡΛ ιατρός.
Τα προγράμματα αυτά, παρέχουν ένα χαλαρωτικό ηχητικό υπόβαθρο που αντισταθμίζει τους θορύβους των εμβοών και απαλλάσσει τους χρήστες
από τις δυσάρεστες επιδράσεις τους. Οι εξειδικευμένοι ακοοπροθετιστές μας έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση των εμβοών για να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση αναλόγως της περίπτωσης.
H συνεχής προσπάθεια που καταβάλλουν οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα για να συλλάβουν και να κατανοήσουν τους ήχους που υπάρχουν γύρω τους, δημιουργεί στον εγκέφαλο ένα δυσβάσταχτο “γνωστικό φορτίο”.
Στα ατόμα με απώλεια ακοής, τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την πρόσληψη και επεξεργασία των ήχων λαμβάνουν λιγότερα ερεθίσματα απ’ ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αδρανοποιούνται και να συρρικνώνονται, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά και τις υπόλοιπες νοητικές λειτουργίες όπως η προσοχή και η μνήμη.
Έτσι λόγω της έντονης δυσκολίας στην επικοινωνία και των αρνητικών συναισθημάτων που απορρέουν από αυτή την κατάσταση, αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές και απομονώνονται, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.